ERFGOED WAASMUNSTER
PROCESSIE SOMBEKE

Zondag 29 mei 2016

Kom eens een kijkje nemen en help zo mee deze aloude traditie, dit stukje cultureel erfgoed, te vrijwaren.

Op zondagochtend 29 mei trekt naar jaarlijkse gewoonte de sacramentsprocessie door de straten van Sombeke. Met de bellemannetjes op kop, de harmonie, het koor, de Rochusjongens (zie foto), de gedragen Heilige beelden en tal van andere in traditionele kledij gehulde kinderen. Centraal hierbij is het Sacrament, dat door de priester wordt meegedragen en herdacht.

Om 9u30 uur vangt de misdienst aan in de St-Rochuskerk van Sombeke. Tijdens deze dienst is er opvang voorzien voor alle kinderen/kleinkinderen die deelnemen aan de rondgang. Zij kunnen zich aanmelden tussen 9u15 en 9u30 aan de St-Franciscusschool te Sombeke! Omi (Ingrid) van Natuuratelier zal onze kinderen opvangen en wat meer vertellen over de processie. Ondertussen worden zij verdeeld in groepjes en aangekleed.

De Processie vertrekt aansluitend aan de mis (rond 10u15) en gaat via de Warandestraat naar de Kasteelstraat. Er wordt halt gehouden aan de kasteelpoort waar een rustaltaar staat opgesteld. De Pastoor zegent na het gebed de deelnemers en aanwezigen. Daarna vervolgt de processie via de Smoorstraat terug naar Sombekedries. De rondgang is +/- één kilometer. Na de rondgang +/- 11u zullen de kinderen terug naar de school gaan om zich om te kleden.

Wat doe je zeker aan:
  • een wit hemd/bloes of t-shirt
  • lichte kousen en neutrale schoenen

Heb je kinderen en kleinkinderen tussen 3 en 16 jaar, die mee willen gaan in de rondgang? Of zijn er ouders of oudere kinderen die mee willen stappen?

Wil je deelnemen of vragen? Neem contact op met Agnes Bauwens via dit telefoonnummer 052/46 17 34.

De deelnemende kinderen en dragers krijgen een drankje en/of attentie aangeboden.
Informatie processie

Klik hier voor de folder met meer achtergrondinformatie over de geschiedenis en de taferelen die je in de rondgang te zien krijgt. Deze folder zal ook aan de ouders worden meegegeven en in de St-Rochus kerk liggen.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Kerkfabriek … en tal van vrijwilligers.